Kaders zijn van belang voor een goed proces: ze geven helderheid over de gang van zaken, het zijn afspraken om elkaar over en weer op aan te spreken en ze zijn randvoorwaardelijk voor een vrij gesprek. Hieronder noem ik een aantal kaders die ook in de intake aan de orde zijn geweest. Ze zijn in eerste instantie van toepassing op de psychotherapeutische behandeling, maar gelden in voorkomende gevallen ook voor het afbouwspreekuur, de coaching, een leertherapie en de filosofische gesprekken.
Indien er sprake is van crisisgevoeligheid (en bij elke TFP-behandeling), dan maken we afspraken in het behandelplan over crisishantering. Dat doen we altijd met anderen (in ieder geval de huisarts). We spreken dan af wat te doen, hoe, wanneer en met wie en hoe bereikbaarheid en waarneming geregeld is voor u. Als er sprake is van onvoorziene situaties waar het behandelplan niet in voorziet (bijvoorbeeld somatische klachten of acuut ontstane nieuwe psychiatrische klachten), kunt u niet wachten tot de volgende sessie en is er acuut zorg of behandeling nodig, dan kunt u zich wenden naar de gebruikelijke zorg- of hulpverlening, zoals de huisarts, de huisartsenpost of andere zorg- of hulpverleners.
Ik hanteer een betalingstermijn van 14 dagen. Betaalt u niet binnen deze termijn, dan krijgt u een herinnering en kunnen extra kosten in rekening gebracht worden. Is de factuur niet binnen 28 dagen voldaan, dan wordt het traject stop gezet. Het traject kan alleen hervat worden indien aan de betalingsverplichting is voldaan en/of als er voor beide partijen passende afspraken gemaakt zijn.
Tenzij anders afgesproken hanteer ik de NZa-tarieven, te vinden via de tarievenzoeker. De meeste verzekeraars vergoeden deze zorg niet geheel. U kunt op de website van de contractvrije psychiater opzoeken, welk deel van de behandeling vergoed wordt en wat u zelf moet bij betalen. Soms komt u toch in aanmerking voor volledige vergoeding, als de wachtlijsten elders te lang zijn bijvoorbeeld. U dient dat vooraf met uw verzekeraar te regelen. Op dit moment heb ik een contract met DSW, Salland en Zorg & Zekerheid. Wat dat betekent voor de kosten en facturering leest u in de praktijkfolder of practice information. Deze tarieven gelden als u zorg ontvangt die onder de zorgverzekeringswet valt, ook als u zelf betaalt.
Per 2026 ga ik over op uniforme vaste tarieven voor gecontracteerde en ongecontracteerde zorg. In 2026 heb ik alleen met DSW een contract.
Ik hanteer doorgaans twee soorten consulten: diagnostieksessies van 45-50 minuten met als code CO0399 en behandelsessies van 45-50 minuten met als code CO0464. De kosten voor deze sessies worden in rekening gebracht volgens het uitgangspunt planning=realisatie, ook als de sessie wat langer of wat korter geduurd heeft. In uitzonderlijke gevallen breng ik ook andere codes in rekening, daarover wordt u van te voren geïnformeerd door mij.
Als u niet op het afgesproken moment op uw afspraak verschijnt, dan breng ik een no-show tarief van 50 euro in rekening. U krijgt daarvan apart een factuur. Deze kunt u niet indienen bij uw verzekeraar. Een no-show tarief wordt altijd in rekening gebracht en staat los van de eventuele reden van niet verschijnen. Er geldt een betalingstermijn van 14 dagen.
Mocht u ontevreden zijn over mijn behandeling of over andere door mij geleverde diensten, dan hoop ik dat u dit eerst met mij bespreekt. Sterker nog, het bespreken en bespreekbaar maken van uw klachten of opmerkingen, of zelfs van een breuk(je) in de behandelrelatie is een belangrijk onderdeel van het (therapie)proces en behandeling en/of samenwerkingsrelatie. Mocht u er met mij niet uit komen, dan kunt u zich wenden tot De Geschillencomissie.
Copyright 2024 © Alle rechten voorbehouden.