Welkom op de website van Amedea
Zoeken
15.01.2017
Wils(on)bekwaamheid?
Wellicht komt u op deze site terecht omdat u www.wilsonbekwaamheid.nl intikte. Welkom! Onder het thema ‘wilsbekwaamheid’ vind u de nodige informatie. Verder schrijf ik regelmatig op dit blog over dit onderwerp. Om gasten die vooral opzoek zijn naar informatie over wils(on)bekwaamheid te bedienen, hieronder een passage uit een artikel dat ik schreef met Guy Widdershoven en Gerben Meynen voor het Tijdschrift voor Psychiatrie.
——–
Vragen over wilsbekwaamheid komen vaak aan de orde als patiënt en arts het niet eens kunnen worden. [Meer weten…]
Andrea Ruissen - 19:37 @ algemeen | Een opmerking toevoegen
02.01.2017
Wie stelt de (psychiatrische) diagnose?
Laatst liepen er in ons een huis een aantal leidingen niet goed door. Ik belde een loodgieter die met een camera in een putje voor ons huis de boel onder de grond inspecteerde. Hij kwam snel tot zijn conclusie: ‘mevrouw, ik weet de diagnose! De riolering is verstopt’.
Ik heb de Van Dale er op nageslagen, en die maakt van diagnose: ‘vaststelling op grond van verschijnselen’. [Meer weten…]
Andrea Ruissen - 21:38 @ algemeen, media | Een opmerking toevoegen
Wat beroepsgeheim (niet) met privacy heeft te maken
De laatste tijd is er weer veel te doen over medische gegevens en de (vermeende) onzorgvuldige omgang daarmee door verzekeraars en gemeentes. Zo nu en dan wordt er een stick of een laptop gevonden, in een trein bijvoorbeeld, met patiënteninformatie erop, waar de media dan weer schande van spreekt. En kritiek op twitterende, vloggende en bloggende artsen is ook niet van de lucht.
Vaak wordt de term ‘beroepsgeheim’ gebezigd in deze context. De vraag is of dat terecht is. [Meer weten…]
Andrea Ruissen - 21:05 @ algemeen, tuchtrecht, media | Een opmerking toevoegen
Wilsbekwaam ten aanzien van …
De richtlijn ‘Omgaan met suïcidaal gedrag’ van het Trimbos-instituut is een handzaam document dat ik graag en vaak gebruik. Vooral het contact maken met het onderliggende affect, om het maar even in ouderwets jargon te benoemen, waardeer ik zeer. Het gaat over dialoog zoeken meer nog dan over interventies.
Wat mij echter elke keer weer verbaast is de rol die ‘wilsbekwaamheid’ speelt in de richtlijn. De richtlijn vraagt namelijk dat men een inschatting maakt van de wilsbekwaamheid ten aanzien van het suïcidaal gedrag. De strekking is goed te volgen, maar strikt genomen klopt het niet. [Meer weten…]
Andrea Ruissen - 20:27 @ algemeen | Een opmerking toevoegen