UA-69269769-1

AMEDEA

Consultatie, onderwijs en bij- en nascholing in de filosofie en ethiek van de zorg, geneeskunde en psychiatrie

Welkom op de website van Amedea


Op deze startpagina post ik -ter leering ende vermaeck- kritische aantekeningen bij actuele en minder actuele gebeurtenissen, publicaties of debatten die betrekking hebben op ethiek, filosofie, zorg en/of psychiatrie. Reacties welkom! Kijkt u vooral ook verder op de site, bij het aanbod bijvoorbeeld of de thema's.  


02.01.2017

Wilsbekwaam ten aanzien van …

De richtlijn ‘Omgaan met suïcidaal gedrag’ van het Trimbos-instituut is een handzaam document dat ik graag en vaak gebruik. Vooral het contact maken met het onderliggende affect, om het maar even in ouderwets jargon te benoemen, waardeer ik zeer. Het gaat over dialoog zoeken meer nog dan over interventies. 

Wat mij echter elke keer weer verbaast is de rol die ‘wilsbekwaamheid’ speelt in de richtlijn. De richtlijn vraagt namelijk dat men een inschatting maakt van de wilsbekwaamheid ten aanzien van het suïcidaal gedrag. De strekking is goed te volgen, maar strikt genomen klopt het niet. Wilsbekwaamheid wordt op vele verschillende manieren geconceptualiseerd, maar over het algemeen wordt er in nationale en internationale literatuur bedoeld dat het gaat om de de vraag om iemand in staat is om op adequate wijze geïnformeerde toestemming (informed consent) te geven. Maar niet elke patiënt kan hier op een goede wijze in voorzien, denk aan verwardheid, verlaagd bewustzijn en dergelijke. Patiënten die deze geïnformeerde toestemming niet goed kunnen geven worden wilsonbekwaam genoemd. 

Wilsbekwaamheid is dus altijd terzake een specifieke medische (behandel)beslissing. Suïcidaal gedrag is natuurlijk geen medische behandelbeslissing. En een patiënt geeft geen geïnformeerde toestemming voor suïcide. Ik ben dan ook van mening dat deze term hier niet passend en zelfs verwarrend is.

Ik correspondeerde met het Trimbos-instituut over deze kwestie en ze namen mijn opmerkingen ter harte. Bij een nieuwe versie zal kritisch gekeken worden of de terminologie aangepast moet worden. Tot die tijd blijf ik de rest van richtlijn natuurlijk gewoon gebruiken.

Andrea Ruissen - 20:27 @ algemeen | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments