UA-69269769-1

AMEDEA

Consultatie, onderwijs en bij- en nascholing in de filosofie en ethiek van de zorg, geneeskunde en psychiatrie

Welkom op de website van Amedea


Op deze startpagina post ik -ter leering ende vermaeck- kritische aantekeningen bij actuele en minder actuele gebeurtenissen, publicaties of debatten die betrekking hebben op ethiek, filosofie, zorg en/of psychiatrie. Reacties welkom! Kijkt u vooral ook verder op de site, bij het aanbod bijvoorbeeld of de thema's.  


03.07.2016

Identiteitscrisis in de psychiatrie

Al eerder schreef ik er over op mijn blog: NVvP-voorzitter Damiaan Denys noemt de crisis in de psychiatrie een ‘identiteitscrisis’. Deze crisis is nu wel op een hoogtepunt gekomen door de recente weigering van de NVvP om te komen spreken op het jubileumsymposium van het Geneesmiddelen Bulletin; een symposium dat in het teken stond van psychofarmaca. De andere sprekers konden de goedkeuring van de beroepsvereniging niet wegdragen. Want –zo stelt de NVvP via haar voorzitter– Trudy Dehue, Allen Frances en Peter Gotzsche zijn “notoire tegenstanders van de psychiatrie”. Tja, en dan zeg je blijkbaar je voordracht af. Zonde. 

Onze beroepsgroep moet zich verhouden tot haar critici en criticasters. Ook in de spreekkamer komen we regelmatig kritische geluiden tegen. Als psychiaters moeten wij daar een reactie op weten te formulieren en zo ook hoort onze beroepsvereniging een antwoord te kunnen formuleren tijdens een congres met andersdenkenden. Ik voel me geïnspireerd door met name Dehue en ook wel Frances. Is er nog wel plek voor mij als jonge psychiater in een NVvP die kritische geesten af serveert als tegenstanders? 

Volg ook de discussie op twitter @amedeainfo.

Andrea Ruissen - 18:06 @ media | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments